Binnenkijken: ‘De architect was onze beste investering’

Ziehier: een voormalige fietsenkelder, omgetoverd tot comfortabel thuis. ‘Ik kon er, echt geen huis in zien.’

Wie? Jayanti Bahadoersing (36) en Aedzer Oreel (41).
Wat doen ze? Hij is bedrijfsjurist en zij recruiter.
Waar? Een benedenwoning in Amsterdam Oud-West.

Jullie hebben een lekker zomers huis.

Jayanti: ‘Omdat de basis best strak is, hebben we het aangekleed met natuurelementen. De originele bakstenen muur aan de voorkant van het huis geeft veel warmte dankzij de textuur en de oranjetinten. We wilden ook houten vloeren, maar dat ging lastig met de vloerverwarming. Dus kozen we voor een groengrijze gietvloer. Het kleurenpallet van onze architect bestond namelijk uit wit, mintgroen en donkerbruin. Het bronsrood van de muur en accessoires naast zo’n koele zeekleur geeft een mooie water-vuurtegenstelling.’

Aedzer: ‘De architect was onze beste investering. Hij kwam met veel creatieve ideeën en had precies dezelfde smaak als wij.’

Jayanti: ‘Aedzer houdt van koken, ik van muziek. Zonder dat de architect en projectontwikkelaar dat van ons wisten, hebben zij een extra grote keuken gemaakt met in het plafond weggewerkte speakers. speakers zitten overal in het huis verstopt, ook in de badkamer.’

Wat heeft hij nog meer bedacht?

Jayanti: ‘Bijna alles. Toen we het twee jaar geleden kochten, was dit een fietsenkelder, verstopt achter een metalen rolluik. Ik kon er écht geen huis in zien. Ik ga toch niet in een kelder wonen, dacht ik.’

Aedzer: ‘Ik moest Jayanti overtuigen: ze houdt van licht en dit was een donkere, dichtgetimmerde betonbak. Verder had het alles van ons ideale huis: we wilden in deze buurt blijven wonen, het heeft een ruime tuin, waar je geen trams hoort, en het is een omgekeerd huis, met de slaapkamer en badkamer ónder de woonkamer in plaats van erboven. Zo ben je ’s nachts je eigen bovenburen.’

Vinden jullie het nu licht genoeg in huis?

Jayanti: ‘Ja, de projectontwikkelaar bedacht een koekoekconstructie in het slaapkamerplafond en in de bijkeuken liet hij ondoorzichtige ramen plaatsen, zodat het in de keuken ook lichter werd. ’s Ochtend kun je voorin heerlijk in de zon zitten bij de boogdeuren. Die zijn superzwaar en hebben de neiging in te zakken, dus om ze te behouden moesten er sterkere scharnieren in.’

Aedzer: ‘De deuren zaten er al in toen we het huis kochten. Waarvoor ze vroeger waren weten we niet, maar ze geven het huis veel karakter.’