Niet alleen hun achternaam zat mee, ook hun opvoeding: door de muziekverzameling van hun vader kon het haast niet anders dan dat de gebroeders Tenzer een enorm brede muziekinteresse ontwikkelden. En dan hebben ze ook nog talent. Hun ambitie, enthousiasme en broederschap stralen van het Skypescherm af.

Wie, wat, waar?
Broers Siemen (19) en Vincent (21) Tenzer komen uit Leiden en zijn residents van Buitengewoon, dat georganiseerd wordt door onder andere hun broer Rens (23). Omdat ze inmiddels regelmatig in Amsterdam draaien, zijn ze naar de hoofdstad verhuisd.

Waarom interessant?
Op line-ups staan ze nog in kleine letters, onder namen als Rod Malmok, Vince Watson en Nina Kraviz, maar de naam Tenzers groeit gestaag. Vorige week stonden de broers in Radion en Studio 80, aanstaande zaterdag warmen ze de mainstage van Ohm Festival op en in juni draaien ze hun eerste platen in Berlijn. Daarnaast maken ze producties met een herkenbare eigen sound, die ongetwijfeld een plek op vinyl verdienen.

Klinkt als?
Sfeervolle, analoge Detroit house en techno.

Siemen: Toch wel door onze vader, grotendeels. Sinds jongs af aan verzamelt hij muziek, dus daar zijn we mee volgestopt. Zijn smaak is heel divers: van funk tot soul, jazz, bossanova en latin. Ook house en disco kan hij waarderen.
Vincent: Als wij een nummer laten horen, herkent hij vaak een sample uit de jaren zestig bijvoorbeeld. Uit discussies met hem blijkt dat veel van onze muziek best oud is.

“Onze moeder kon alles van Kraftwerk meezingen”

Maar jullie draaien veel nieuwe muziek. Waar komen de elektronische invloeden vandaan?
Siemen: Onze moeder kon alles van Kraftwerk meezingen en we zijn veel naar concerten geweest, waardoor we veel muziek leerden kennen.
Vincent: De elektronische muziek is meer ons tijdperk. Omdat je nieuwe muziek zoekt, kom je automatisch bij nieuwe stijlen. Op een gegeven moment heb je daarvan zoveel, dat je een eigen interpretatie vormt.

Hoe zou je jullie sound omschrijven?
Vincent: We kunnen ons het beste vinden in sfeervolle, karakteristieke geluiden.
Siemen: We willen het zo divers mogelijk houden, maar we zijn vooral geïnspireerd en beïnvloed door de klassieke sound uit Detroit.

Toch oud, dus? 
Siemen: Nee, het kan ook heel nieuw zijn. Het is een bepaalde sound, waar we door de jaren heen naar zoeken en waar we eigenlijk altijd op uitkomen.

“Het LVC was een bunker waar alleen de muziek telde”

Botsen jullie ideeën nooit tijdens het produceren?
Vincent: Daar wil je echt niet bijzijn! We doen het samen omdat we een bepaalde visie delen, maar natuurlijk hebben we ook weleens verschillende ideeën, zowel tijdens het draaien als produceren. Maar we draaien back to back, dus je moet elkaars platen respecteren en begrijpen dat hij een bepaalde kant op wil en dus een plaat in een andere context ziet. Daardoor kan ik ook weer andere richtingen op.
Siemen: Hetzelfde gebeurt met produceren: dat ik een idee heb over percussiewerk, maar dat jij juist een ambientplaat wil maken. Daar kan het weleens clashen, maar we slaan elkaar nooit de hersens in.

Wie is waarin beter, wie doet wat?
Vincent:
 Jij bent veel beter in het technische aspect van de studio.
Siemen: Ik zit nu in mijn tweede jaar van de Herman Brood Academie, waar ik word opgeleid tot dance producer. De techniek die ik daar leer kan ik op mijn eigen ideeën toepassen. Daardoor heb ik volledige focus op de muziek kunnen leggen en een enorme groei doorgemaakt. Maar ik merk ook dat ik er zelf soms teveel in zit, daarom is het fijn om met Vincent samen te werken. Vincent komt vaak met nuchtere, frisse ideeën. Als het dan muzikaal klopt en we allebei met andere input komen, is het plaatje compleet.
Vincent: We doen ook vaak jams, waaruit tracks ontstaan. Bij een concreet idee kijken we welke combinaties we nodig hebben en schrijven we het idee uit. Daarna gaan we naar boven, naar de studio.
Siemen: Het opnemen en afmixen is een heel creatief proces: het moet één geheel worden. Jij zegt hoe je de sound wil en dat regisseer ik. Maar als we bijvoorbeeld een gitaar nodig hebben, doet Vincent dat.

Maken jullie ook akoestische muziek?
Vincent:
 Ik speel in een band, Freddy and the Gardeneers, waarmee ik vorige week op Woodstock in Bloemendaal stond. Dat valt heel goed te combineren met Tenzers: het is allemaal muziek en hoe meer je ermee bezig bent, des te meer je ervan weet. En tegelijkertijd ook hoe minder je weet: doordat je zoveel ontdekt, realiseer je je hoevéél er is.
Siemen: Ik ben aan het sparen voor goede microfoons om shakers, percussie, rides, overheads, zang en gitaar op te nemen. En Vincent heeft een nieuwe akoestische gitaar. Wil je ‘m zien?! [Vincent houdt zijn gitaar voor de camera in het Skypescherm]

Jullie hebben nog geen EP uitgebracht. Zijn jullie wel met een release bezig?
Siemen:
 We hebben wel producties liggen, maar we zijn perfectionistisch, de eerste plaat moet perfect zijn.
Vincent: Aan sommige ideeën die we nu hebben, roesten we een beetje vast, waardoor we weleens onzeker worden. Het is eng om iets uit te brengen omdat het heel persoonlijk en op gevoel gemaakt is. En je moet het ook allebei voelen. Maar een plaat komt er zeker aan!

Op welk label zou je die dan het liefst willen uitbrengen?
Siemen:
 Indigo Aera is wel een persoonlijke favoriet. De jongens van TAPE kennen we en dat vind ik ook een heel tof label: we hebben alles wat zij uitbrengen hier liggen. Het zou een eer zijn om daarop te releasen.

Jullie hebben ook in Trouw gestaan. Hoe kwamen jullie daar terecht?
Siemen:
 Dat was een wedstrijd van het Stedelijk Museum.
Vincent: Je kon werk insturen en wij zaten bij de laatste vijf. We mochten een halfuur draaien en Olaf Boswijk en Job Jobse jureerden ons. We hadden gewonnen en mochten op een avond van het Stedelijk in Trouw een set van vier uur draaien. Het was dus geen reguliere clubavond. Wel een hele vette ervaring, vooral een goed geluidssysteem!

“Dat het pand gesloopt is, maakt de herinneringen nog mooier”

Jullie zijn naar Amsterdam verhuisd en draaien hier nu veel. Wat is het verschil met Leiden?
Siemen: Leiden had LVC, een poppodium met een hele geschiedenis. Daar hebben we veel gedraaid en zijn we heel vaak geweest. Dat is voor ons het begin geweest van de muziek. Voor mijn gevoel is Leiden een stapje achteruit gegaan sinds LVC weg is. In Leiden zijn geen verrassende plekken meer. Amsterdam heeft absoluut meer.
Vincent: Het was een bunker waar alleen de muziek telde. Het was klein, oud en verrot. De muziek maakte het feest omdat het zo minimaal was: bier was twee euro en de capaciteit was maximaal 550 man. Er hebben grote namen als Robert Hood, Jeff Mills en Luke Slater gestaan, maar ook Herman Brood met zijn band. Dat het pand gesloopt is, maakt die herinneringen nog mooier. Hetzelfde geldt voor Trouw.

Jullie draaien nu alleen maar. Zijn jullie van plan live te gaan optreden?
Siemen:
 Ik weet nog niet in hoeverre ik dat wil met een techno act. Ik ben wel erg gecharmeerd door acts als Juju&Jordash. St. Germain vind ik een klassiek voorbeeld van hoe een live act heel gaaf zou kunnen zijn. Dat is meer zoals ik het zelf zou willen doen, omdat ze elektronische elementen weten te combineren met live instrumenten. Die cross-over vind ik heel mooi; zoiets zie ik bij ons wel gebeuren. Maar misschien blijven we dat gewoon in de studio doen. Niet op een podium?
Siemen: Lijkt mij heel cool, maar dan wil ik het wel verder brengen dan een laptopset. Het moet een uitdagende set zijn, ook om naar te kijken. Dat je, als je er verstand van hebt, ook verbaasd kan zijn over wat er gebeurt. Dat je denkt: vet dat ze het zo toepassen.

Wat doen jullie naast muziek maken?
Siemen:
 Muziek luisteren. Ik luister alles, maar de laatste dagen vooral Kenny Burrell en Jimmy Smith.
Vincent: Ik denk dat we bij elektronische muziek de behoefte hebben om dingen te delen. In een set kun je een verhaal vertellen door dynamiek, tempo en emotie. Maar muziek is nog veel groter dan dat; er valt nog zoveel te ontdekken.
Siemen: Het zou me niks verbazen als we over twintig jaar in een band spelen met z’n tweeën.

Dit interview schreef ik voor DJBroadcast