Door Ruth Eppink in Lissernieuws 

Ze is geboren en getogen én woonachtig in Lisse, maar deed de opleiding Creative Writing aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Op 5 juli studeerde ze af met de novelle Zie je mij?, die is gepubliceerd in boekvorm. Lisanne maakte deel uit van de vierde lichting van de opleiding, waarvan jaarlijks hooguit tien schrijvers afstuderen.

De 127 pagina’s tellende novelle is sterk autobiografisch en speelt zich voor een groot gedeelte af in en rondom Lisse. Bij het schrijven ervan werd Lisanne begeleid en geredigeerd door schrijver Erik Jan Harmens. De novelle werd positief ontvangen door diverse bekende schrijvers en krantenrecensenten.

In Zie je mij? schrijft Lisanne over wat het betekent om een vrouwenlichaam te hebben of te zijn. In dagboekfragmenten beschrijft ze flarden uit het leven van een meisje met een eetstoornis en een jonge vrouw die zich in een relatie bevindt waarin ze zich eenzaam voelt. De novelle gaat over het worstelen met zichtbaar zijn en ruimte innemen, over gevoel versus controle, over verlegenheid en over de liefde.

Was dat een wens van je, een verhaal waar veel van jezelf in zit?
“Het autobiografische ontstond eigenlijk pas in het schrijfproces. Nadat ik veel journalistiek had geschreven, en dus vooral verhalen van anderen, merkte ik dat ik zelf ook een verhaal te vertellen had. En dat ik dat eerst ‘moest’ opschrijven voordat ik ruimte kon creëren voor fictiever werk. Tijdens het schrijven voelde ik dus vooral urgentie: ik kón niet anders dan eerst dit opschrijven, ook al had ik liever minder blootgegeven.”

Heb je erbij stilgestaan dat iedereen het nu kan lezen?
“Ik heb er nu soms moeite mee dat het gelezen wordt, vooral bij de mensen die dicht bij me staan. Omdat een aantal van hen erin voorkomt. Daarom zeg ik er altijd bij dat ik maar een klein aantal herinneringen heb geselecteerd, dat ik veel heb uitvergroot, gestileerd en aangepast zodat het beter in het verhaal past, en er fragmenten bij heb verzonnen. Waar de grens tussen waarheid en fictie ligt weet ik zelf ook niet precies meer. Fictie en stijlingrepen vormen op die manier ook een bescherming tegen het blootgeven.”

Confronterend
Volgens Lisanne was de novelle alleen confronterend voor sommige mensen die het lazen. “Voor mijzelf was het dat niet, het was ook niet therapeutisch: ik deed geen nieuwe inzichten op over mijn persoonlijke leven. Wat ik wel deed, was in dat persoonlijke leven materiaal voor literatuur zoeken. Het ging mij dus echt om het creëren, om de taal en het verhaal, om het laten zien van mijn schrijfstijl. In die zin had het een therapeutisch effect: van het schrijven van deze novelle heb ik geleerd als schrijver ruimte in te nemen en ook mijn eigen verhaal te laten zien.”

De opleiding die Lisanne deed is de enige voltijd hbo-opleiding van Nederland voor het autonome schrijverschap. Lessen worden gegeven door bekende schrijvers, dichters, journalisten, redacteuren, uitgeverijen en critici. Zie je mij? staat geregistreerd bij het Centraal Boekhuis en is te koop bij Grimbergen in Lisse, of via www.lisannedidi.nl