Afgelopen maand verhuisden Expedition Festival en CONTRA Open Air noodgedwongen naar andere locaties, omdat op het allerlaatste moment bleek dat er geen vergunningen konden worden afgegeven. Gisterochtend maakte de organisatie van Lost In A Moment bekend dat hun festival aanstaande zondag niet doorgaat, omdat ook zij geen vergunning kregen. Het festival van Innervisions zou plaatsvinden op Forteiland Pampus. Met onder anderen Dixon op de line-up en de goede weersverwachtingen wees alles op een minstens zo geslaagde editie als die van vorig jaar, totdat de Gemeente Muiden op het laatste moment de vergunning toch niet verleende. De opstapplaatsen van de transportboten waren volgens de gemeente niet veilig genoeg. Binnen vijf uur was er een nieuwe locatie, maar die is wel indoor en de tijden zijn anders.

Organisator Apenkooi zegt dat definitieve vergunningen altijd pas op het laatste moment worden verleend. Voor die tijd moet echter wel duidelijk zijn of aan alle voorwaarden kan worden voldaan en dat het evenement georganiseerd kan worden. Begin dit jaar ontving Lost In A Moment een bevestiging van de locatie en van de gemeente dat hun plan door kon gaan.

“Waarom we nu toch geen vergunning krijgen, is ons een groot raadsel”

Terwijl bij eerdere overleggen alles akkoord was, is pas tijdens het veiligheidsoverleg van 15 juni de opstapplek van bezoekers door stadsdeel Oost ter sprake gebracht. De opstaplocatie werd daarna van IJburg naar Zeeburg verplaatst. Op 30 juni kreeg Apenkooi te horen dat hun plannen toch niet werden goedgekeurd, omdat de gekozen plekken niet waren ingesteld op tweeduizend personen. In een telefoongesprek met de gemeente Muiden gaf de woordvoerster aan dat de gemeente dit al vanaf het begin duidelijk heeft gemaakt. De Gemeente wilde er verder niet op ingaan.

Volgens Annerieke Glaser van Apenkooi is dat niet waar en is het hen een groot raadsel waarom zij nu geen vergunning krijgen. ‘De gemeente Muiden heeft te lang gewacht met het bespreken van dit onderwerp.’ Het bleek vrijwel onmogelijk om een nieuwe, soortgelijke locatie te vinden. Bovendien hadden veel buitenlocaties geen horecavoorziening en het is een traditie dat Lost In A Moment nooit binnen plaatsvindt. ‘Tot de emotionele rollercoaster van donderdagmiddag,’ zegt Glaser.

Verhuizing
Vijf uur na de bekendmaking van de annulering was daar ineens toch een alternatieve locatie: bij North Sea Venue is alleen binnen muziek toegestaan. De tijden zijn aangepast, de start is om vier uur ’s middags en het Innervisions feest gaat door tot zes uur maandagochtend. Dat betekent dat het feest drie uur langer doorgaat dan gepland.

“De echte liefhebbers zullen toch wel komen”

Bezoekers die niet mee naar binnen willen, kunnen hun geld terugkrijgen. Glaser denkt echter dat de echte liefhebbers toch wel zullen komen: ‘Het gaat ten slotte om de muziek.’ De organisatie zal aan iedereen de kosten voor de boottickets terugbetalen en voor het nieuwe evenement zijn gratis pendelbussen geregeld van Sloterdijk naar Hempontplein.

Op het Pampus eiland was al begonnen aan de opbouw en dat, plus de terug te storten bootkosten, zal de organisatie geld en extra werk kosten. Volgens Glaser is de moeite die met de verhuizing gepaard gaat het waard: de organisatie heeft er vertrouwen in dat het allereerste binnen- en nachtfestival van Lost In A Moment alsnog een geslaagd festival zal worden.