Pissen voor je pils: tijdens de laatste editie van Roskilde Festival ving de organisatie 54.000 liter urine op in een giertank. Het overtollige vocht wordt gebruikt om bier mee te brouwen, dat over twee jaar op het Deense evenement geschonken zal worden. Het experiment is een onderdeel van een campagne van de Danish Agriculture & Food Council, dat de Deense landbouw- en voedselindustrie vertegenwoordigt. Persvoorlichter Jens Dissing Munk vertelt over het van-plas-tot-pils-project.

Het doel van de organisatie is het creëren van bewustwording als het gaat omverspilling van kostbare middelen: vaak kunnen we die middelen hergebruiken. Stikstof, dat in urine zit, is een belangrijke bron voor landbouwgewassen – in dit geval voor brouwgerst, dat met de urine moet worden bemest.

Roskilde staat erom bekend een milieubewust festival te zijn en was daarom geschikt voor het experiment. Munk: “In andere gevallen zouden we het woord urine hebben gebruikt in plaats van pis of plas, maar bij Roskilde konden we het heel simpel houden.”

‘‘Uiteindelijk is 54.000 liter urine opgevangen, wat over twee jaar moet resulteren in 124.200 liter bier’’

Het idee om urine te recyclen ontstond tijdens een nationale landbouwcampagne van de Deense organisatie. De planning was om tijdens  Roskilde Festival dit jaar 100.000 liter urine van bezoekers op te vangen. Uiteindelijk is 54.000 liter urine opgevangen, wat over twee jaar moet resulteren in 124.200 liter bier. “Ondanks dat we minder liters hebben verzameld dan gehoopt, beschouwen we dat onderdeel als geslaagd,” aldus Munk. Hij legt uit dat het monteren van de omslachtige urinoirinstallatie een uitdaging was, resultaten zijn er vooralsnog niet: “Voordat we de urine als mest kunnen gebruiken, moet het worden getest om er zeker van te zijn dat het bruikbaar is voor dit doel.”

Of de bedenkers verwachten dat festivalbezoekers over twee jaar echt het bier van urine zullen drinken? “Nou,” zegt Munk, “we drinken nu ook al bier van urine, maar dan van vee en niet van mensen. Als het bier koud is en de zon schijnt, weet ik bijna zeker dat bezoekers van Roskilde Festival 2017 het geen probleem zullen vinden om gerecycled urinebier te drinken. Zelfs als het niet koud staat en wanneer het regent, verwacht ik dat het Roskilde-publiek het bier net zo makkelijk zal drinken als het bier dat nu geschonken wordt.”

Dit artikel schreef ik voor DJBroadcast