Dit voorjaar betrekken dertienduizend Apple-werknemers hun nieuwe werkplek: een cirkelvormig kantoor van ruim honderd voetbalvelden groot. Net een ruimteschip, met middenin tuinen. Terwijl de bouw in Californië bijna af is, draait in het Achterhoekse Winterswijk de meubelfabriek van familiebedrijf Arco op volle toeren. ‘Dankzij Apple hebben we onze grenzen verlegd’, vertelt Arco’s creatief directeur Jorre van Ast.

Zijn grootvader begon het bedrijf 113 jaar geleden als boeken- en platenwinkel. Al snel kwam daarbij een lijsten- en glasfabriek, die na verloop van tijd ook meubels ging produceren. In diezelfde fabriek worden op dit moment ruim vijfhonderd designtafels geproduceerd voor de Apple Campus 2.

Een aantal jaar geleden benaderde Apple het Achterhoekse bedrijf uit interesse in Arco’s Essenza-tafel. ‘Die ontwierp mijn vader twintig jaar geleden’, vertelt Van Ast. ‘De Essenza is een archetypische tafel zoals een kind hem zou tekenen: eenvoudig.’ Eenvoud is een kenmerk van Arco, naast nuchterheid, soberheid en lokale productie. Van Ast: ‘Onze meubels zijn understated. We zullen nooit expressieve producten maken, wel tafels en bijbehorende producten die lang meegaan en die niet in China, maar in Nederland zijn gemaakt.’ Die designfilosofie sloot aan bij de wens van Apple.

Architecten van het Londense Foster+Partners ontwierpen de tafels voor Apple, geïnspireerd op de Essenza; Arco maakte de ontwikkeling en productie mogelijk. Hun eerste prototypes bestonden uit meerdere houten delen, totdat iemand van Apple vroeg: waarom zijn die deelnaden nodig? Kunnen we niet zonder? Van Ast: ‘Dankzij die vragen kunnen wij in de fabriek nu dingen waarvan we zelf niet wisten dat we ze konden.’ Zoals het maken van de Pod Island Table: een 5,5 meter lange statafel gemaakt uit één massief stuk eikenhout.

In de loop van het jaar staan de Arco-tafels in onder meer de restaurants van de campus. Maar eerst moet worden uitgedacht hoe de enorme tafels in Californië komen. Van Ast: ‘De lat ligt hoog tot aan het eind.’

arco.nl